Projecten
Op basis van het rijksbrede programma 'Nederland Circulair in 2050' is het uitvoeringsprogramma Circulaire Economie 2021 – 2023 opgesteld. Daarin zijn voor de Transitieagenda Kunststoffen concrete projecten opgenomen. Er is op diverse thema's gewerkt aan actieplannen voor een circulaire kunststofketen. Hieronder tref je een overzicht van deze projecten.
Plastic Pact Nederland was een overeenkomst tussen bedrijven, diverse organisaties en de Rijksoverheid. Het was gericht op de circulaire economie voor plastic verpakkingen en eenmalige producten.
Gerecyclede en hernieuwbare kunststoffen moeten van hoogwaardige kwaliteit zijn. Alleen dan kan de toepassing van recyclaat worden versneld. Dit vraagt onder andere om de introductie van nieuwe kwaliteitssystemen in de keten.
Om het aanbod van recyclaat te kunnen garanderen is een goede inzamel- en sorteerstructuur nodig. Uitbreiding en verbetering van de sorteercapaciteit is daarvoor een vereiste. Samenwerking en innovaties moeten leiden tot een systeem dat kostenefficiënt en duurzaam is.
Chemische recycling is een innovatieve verwerkingstechniek voor kunststofafval. Met deze vorm van recyclen kunnen in de toekomst meer kunststofafvalstromen hoogwaardig worden gerecycled.
De Transitieagenda Kunststoffen houdt rekening met een verschuiving van de inzet van fossiele materialen naar hernieuwbare materialen. Naar verwachting gaan biobased kunststoffen een belangrijke rol spelen in de toekomst.
Microplastics zijn overal om ons heen. Hoe beperken we de negatieve effecten van plastics in onze natuurlijke omgeving? Daarvoor is een ambitieuze aanpak nodig.