Tentoonstelling Plastic Crush


Hoewel iedereen in de wereld in aanraking is gekomen met plastic, heeft plastic niet op iedereen dezelfde impact gehad. De tentoonstelling illustreert de verschillende manieren waarop kunststoffen het dagelijks leven van mensen over de hele wereld hebben beïnvloed. In het begin zien we andere materialen die voorlopers waren van plastic en die terug te vinden zijn in de museumcollectie. Vaak zit daar een koloniale geschiedenis aan vast. Vervolgens worden zes thema’s belicht over de grote invloed van plastic op het dagelijks leven: vrije tijd, achter de voordeur, in je kast, reizen, lichaam en geest en op het werk. Kunstenaar Hozan Zangane laat zien dat bezig zijn met vervuiling door plastic ook een privilege kan zijn.

Tenslotte zijn enkele jonge designers uitgenodigd te reflecteren op plastic en alternatieve materialen. Hergebruik in bijvoorbeeld mode, eeuwenoud gebruik van ananasvezel of het rubberachtige gutta percha, maar ook compleet nieuw ontwikkelde materialen van algen, tonen een toekomst waarin plastic inspireert tot verandering.

De collectie bevat lokale objecten en verhalen uit alle continenten en hoe ze onlosmakelijk verbonden zijn met grotere systemen, zoals consumentencultuur, politiek en ontwikkeling.

Meer informatie is te vinden op Plastic Crush | Tropenmuseum in Amsterdam